Street Workout za začetnike

Moje ime je Andrej in se s street workoutom ukvarjam že tri leta. Treniram že celo svoje življenje, moji treningi pa so se v glavnem bazirali na treniranju z lastno telesno težo. Enostavno nikoli nisem bil preveč motiviran za premikanjem uteži ali pa kakšno dvigovanje česarkoli razen samega sebe. Potem pa se je pred nekaj leti zgodila revolucija v moji glavi, ko sem po spletu začel brskati več vaj v street workoutu in dojel sem, da gre res za nekaj posebnega, kar je bil zame poseben izziv. Ko sem prvič videl človeško zastavo ali human flag, sem se to želel naučiti takoj. Zelo mi je všeč zgradba telesa, ki se razvije iz street workouta, ker so vse mišice razvite funkcionalno, skladno in celo telo deluje kot celota pri izvajanju vaj, pri čemer lahko še dodamo svoj stil. Res je, da je začetek nekoliko počasnejši, ampak se splača, ker so rezultati res neverjetni. Uživam v treningu na odprtem, z družbo ali brez, ena stvar pa je vedno zagotovljena: več treniraš – postajaš boljši, močnejši in vedno bližje zastavljenemu cilju

Street Workout za začetnike

Vedno bolj popularna vadba street workout je vadba na prostem, ki se v glavnem izvaja v street workout parkih in jih danes ima že skoraj vsaka občina. Gre za naravno gibanje, večinoma brez uteži, na svežem zraku pri čemer je najbolj značilno, da se vadba izvaja s težo lastnega telesa. Street Workout je izjemo dostopen, zabaven in kar je tudi zelo pomembno, brezplačen. S street workoutom se lahko ukvarja kdorkoli, saj gre za izjemno enostavne in že znane vaje, ki jih vsi poznamo in ki lahko kasneje postanejo izjemno zahtevne in atraktivne. Lahko uporabimo tudi dodatne pripomočke kot dodatno obremenitev ali kompleksnost pri določenih vajah kot so paralele, latex elastike, obtežilni jopič itd. Določeni elementi, ki se izvajajo v sklopu street workouta so lahko izjemno težki in seveda atraktivni, saj je treba leta in leta trenirati, da lahko pride do takšne forme in moči. Parkov za street workout je vedno več, lahko so zelo kompleksni ali pa zelo enostavni, res pa je, da je naša vadba najbolj odvisna od naše motivacije in kreativnosti. Za street workout je značilno tudi, da se uporablja veliko elementov iz gimnastike, le da je za street workout značilen prosti slog in svoboden način izražanja. Street workout je ozko povezan s calisthenics vadbo, za katero je značilno, da se uporablja le lastna telesna teža, beseda pa izhaja iz Grčije kar pomeni “Beautiful Strenght ali Lepa moč”.

Sam sem se začel aktivno ukvarjati s street workoutom pred kakšnimi tremi leti, vendar že celo svoje življenje v glavnem treniram z lastno telesno težo. Vedno sem rad v naravi in na svežem zraku, tako da mi je trening v parku čisti užitek. Vedno se najde tudi družba, hkrati pa mi je trening za določene zahtevne street workout elemente čisti izziv. 

Če bi se radi začeli ukvarjati s street workoutom ali pa vsaj poizkusiti, smo tukaj navedli nekaj vaj za začetnike.

Za street workout je značilen izjemen razvoj mišic hrbta, prsa, rok in predvsem trebušnih mišic, saj je vsako gibanje funkcionalno, kajti celotno telo deluje kot ena celota. Obstajajo statične in dinamične vaje. Pri statičnih vajah gre predvsem za moč in vzdržljivost, medtem ko je za dinamične vaje predvsem  pomembna tehnika in tudi seveda moč. Vrhunec same telovadbe so elementi lastnega prostega sloga kot so Human flag (človeška zastava), Muscle up ali popolni zgib, front lever, back lever in full planche.

Uporaba pripomočkov v Street Workout-u

Določeni pripomočki nam vadbo lahko olajšajo ali pa otežajo, odvisno od naših želj in potreb. Najbolj pogosti pripomočki so Latex elastike, ki jih na začetku lahko uporabljamo za razna ogrevanja ter pri pomoči v izvajanju elementov in vaj, ki jih še nismo sposobni izvajati brez asistence. Drugi način uporabljanja pripomočkov je ta, da bi si določene vaje otežili in s tem dobili več moči in seveda več mišic. Za to lahko uporabimo obtežilni jopič ali preprosto pas na katerega dodamo uteži. Določena pomanjkljivost street workout-a in treniranja z lastno telesno težo je to, da lahko pridemo do določene forme in se tukaj nekako telo ustavi z razvojem saj je že dovolj močno. Da bi na novo telo šokirali in dodatno obremenili, lahko naše dodamo dodatno težo v obliki jopiča ali uteži. Z druge strani je zelo pomembna uporaba latex elastike, ki nam da možnost, da se postavimo v položaj, za katerega smo trenutno prešibki in tako razvijamo mikromuskulaturo in mišično memorijo za kasneje.

Pripomočki:

Latex elastika 1,27 cm

Latex elastika 2,07 cm

Latex elastika 2,86 cm

Latex elastika 4,45 cm

Multigym trakovi za trening z lastno težo

Obtežilni jopič Lycra 5kg

Obtežilni jopič Lycra 10kg

 

Vaje za začetnike:

  1. Zgibi z nadprijemom

2. Zgibi s podprijemom

3. Dipsi

4. Počepi

5. Skleci

6. Trebušnjaki

7. 30 Sekund skakanja čez kolebnico

Če se želite začasno umakniti iz zaprtih fitness centrov, še posebej sedaj v toplem vremenu, vsekakor priporočamo trening na odprtem v parku ter vsaj nekaj od streetworkout elementov. Navdušeni boste, koliko motivacije in dobre energije lahko dobite s treningom na odprtem. Gre za svoboden način treniranja, kjer vam omejuje le lastna kreativnost. Dobro vzdušje in pozitivna energija sta zagotovljeni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja