3 VAJE, KI JIH MORATE IZVAJATI, ČE V SLUŽBI SEDITE DLJE ČASA!

Opravljate poklic, ki zahteva nenehno sedenje za pisalni mizi? No, potem spadate v skupino mnogih, ki se v modernem svetu spopadajo z veliko težavo!

CNN je nedavno poročal o zastrašujočem dejstvu, da daljše obdobje dnevnega sedenja konkretno zmanjšuje našo življensko dobo. Zakaj? Po daljšem obdobju sedenja se naše telo privaja na sključeno držo, naši notranji organi pa se tiščijo v premajhnem prostoru za normalno delovanje. Pogosta težava, ki je povezana s sedenjem, je tudi okvara hrbtenice. Sčasoma njena prožnost oslabi, predvsem zaradi velikega pritiska na vretena. Prav tako se kolčne mišice in sklepi zaradi nenaravne lege skrčijo, zato je vstajanje vedno bolj naporno. Na koncu se tudi krvni obtok zmanjša zaradi pomanjkanja gibanja. Skratka, dejstvo je, da predolgo sedenje lahko vašemu telesu povzroči resno škodo.

DOBRA NOVICA je, da lahko samo s tremi preprostimi vajami s pomočjo masažnega valja resnejše posledice v celoti preprečite – vse to v manj kot 15 minutah dnevne vadbe!

“GLUT SMASH“ – KREPITEV ZADNJIČNE MIŠICE

Če sedite na zadnjici cel dan, ji na koncu posvetite nekoliko pozornosti! Mnogi ne vedo, da “valjanje po zadnjici“ sprosti še mnoge druge mišične skupine – od stegenjskih mišic do mišic spodnjega hrbtnega predela.

bg1

IZVEDBA: Usedite se na masačni valj in izvajajte masažo, dokler ne najdete trigger točke. V tem položaju najdaljujte z masažo po zadnjici vsaj dve minuti.

“HIP FLEXOR“ – KREPITEV BOKOV

Ob daljšem obdobju sedenja, se mišice kolka pričnejo krčiti, kar spremlja nadležna bolečina, ko želimo vstati. Raztegnite ciljne mišice na bokih in preprečite posledice!

bg2

IZVEDBA: Masažni valj si pozicionirajte malo pod bokom in počasi izvajajte masažo dokler se mišice ne sprostijo.

“T-SPINE SMASH“ – KREPITEV HRBTENICE

Sledeča vaja je zelo pomembna, saj znatno zmanjša tveganje za nastanek grbe, kar je pogosta posledica rutinskega večurnega sedenja. Dodatna korist te vaje se skriva v hkratnem upadanju napetosti v ramenih.

bg3

IZVEDBA: Masažni valj si pozicionirajte na zgornji del hrbta, pri tem bodite pozorni, da so vaše pete blizu zadnjice. Glejte naravnost in se objemite (kot kaže na sliki). Izvajajte masažo od začetne pozicije do ledvenega predela. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja