Ravnotežje v športu

Ravnotežje je stanje mirovanja telesa. V splošnem smislu, ravnotežje je balans telesa oziroma sposobnost telesa, da se zadrži v stanju mirovanja ali premikanja.

Za telo lahko rečemo, da je v ravnotežju če ne spreminja svojega položaja v odnosu na referetno telo, oz. se ne premika v odnosu do njega. Ravnotežje prihaja v različnih sistemih in zaradi tega obstajajo tudi različna stanja ravnotežja.

Ravnotežje v športu: v bistvu zelo malo pozornosti dajemo samem ravnotežju. Obstaja več razlogov, zakaj je to tako. Eden od njih je to, da se preveč fokusiramo na moč in velikost mišic, drugi je pa ta, da je ravnotežje tako ali tako vsepovsod prisotno in zaradi tega imamo občutek, da ga ni treba dodatno trenirati.

Resnica je, da je ravnotežje povsod prisotno v našem vsakdanjem premikanju, celo tudi več od tega. Vsekakor pa je potreben vsaj en trening na teden časovno več posvetiti ravnotežju. Ni potrebno, da se celotni trening sestavlja iz vaj za ravnotežje, se pa priporočajo vaje, ki vključujejo elemente za ravnotežje tako statične kakor tudi dinamične. Eden od enostavnih primerov vaj za ravnotežje je stoja na rokah, ki sočasno zahteva moč in ravnotežje. Že pri samo prvem poskusu vaje lahko pridemo do zaključka, da eno brez drugega ne gre.

Rekvizitov za trening ravnotežja je veliko, načinov pa še več. Kar je najboljše, trening ravnotežja je izjemno zabaven. Ali ste slučajno kdaj probali hoditi po slackline-u? Prepričani smo, da se boste že po par korakov nasmejali in zabavali. Kombinacijo ravnotežja in moči lahko najdemo tudi v vaji Pistol Squats, kje delamo počepe na eni nogi, in nam je ravnotežje enako pomembno kolikor je pomembna moč v nogah.

Obstajajo različni balance boardi, roller boardi in podobno, na katerih izvajamo vaje moči in pri tem dodajamo faktor ravnotežja. Same vaje niso toliko zahtevne, ampak ko jim dodamo element ravnotežja, postanejo zelo interesantne in zanimive.

Balance board je eden od najboljših rekvizitov za razvoj ravnotežja in še zelo dostopen in cenovno ugoden. Sestavljen je iz deske in valja, ki je pod njo. Zelo ga je enostavno za uporabljati in že po nekaj minutah lahko pridete do osnovnega položaja in ravnotežja. Obstaja veliko vaj, ki se jih da izvajati na balance boardu. Zelo se priporoča surferjem, snowboarderjem in skejterjem, ker simulira ravnotežje vožnje na deski, oziroma izgubljanje in lovljenje ravnotežja.

Razen tega, da je izjemno enostaven in zabaven za uporabo,se lahko uprablja pasivno, medtem ko se poslušamo glasbo, učimo ali gledamo film. Vsekakor priporočamo balance board, ker omogoča izjemen trening ravnotežja in vašo pripravo na smučarsko oziroma zimsko sezono.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja