Motivacija

Verjetno najbolj pomembna stvar za trening in tudi za uspeh v življenju je vsekakor motivacija. Motivacija je tisto, kar nas priganja, premika in drži v fokusu. Vse se začne z motivacijo, ta pa potem prehaja v voljo, volja v trening, po treningu pa nastane občutek zadovoljstva h kateremu vsi težimo.

Motivacija je odvisna od osebe do osebe, od cilja do cilja, nekaj pa zagotovo velja: motivacija je pomembna. Ni nekaj, kar je vedno prisotno, včasih jo je treba najti, včasih pa samo obnoviti.

Pogosto se vprašamo kako priti do prave motivacije in kako jo obdržati, kadar začnemo končno nekaj delati zase, kot je na primer fizično trenirati.

Današnji način življenja, prehrana, utrujenost in stres vsekakor puščajo posledice za motivacijo za trening, še posebej ko smo utrujeni po celem delovnem dnevu al tednu. Iz osebne izkušnje sem doživel, da celo monotonija treninga, ki ga izvajamo, lahko ubije motivacijo ali pa opusti željo za tistim, v čemer smo prej toliko uživali. Torej ni problem samo v tem, da dobimo motivacijo na nekaterih novih področjih, ampak tudi da jih zadržimo na nekaterih starih. Kako to narediti? V bistvu je zelo enostavno. Pomembne so spremembe, ki so lahko velike, kot je to sprememba športa ali panoge. Z druge strani imamo mikrospremembe, kot so spreminjanje načina treniranja ali lokacije na kateri treniramo. Najbolj pomembno je, da se razbije monotonija in da nam spet naraste motivacija. Eden od primerov je lahko trening na odprtem, če ste ponavadi zaprti v fitnessu ali pa dodajanje novega rekvizita vašem že dobro znanem rutinskem treningu. Motivacijo za trening lahko danes tudi najdemo seveda na spletu, kjer je malo morje člankov, videov in snovi kako postati hitrješi, boljši in močnejši. Motivacijo lahko najdemo tudi tako, da treniramo z nekom v paru ali pa da si damo svojo najljubšo glasbo in se prepustimo sami sebi. Zagotovo je, da se bomo po svežem treningu počutili boljše, saj ne obstaja trening, da bi se po njem počutili slabo. Zelo težko se je osredotočiti samo na eno stvar, saj je motivacija zelo obširna tema. Pri vsem tem je pomembno, da najdemo sami sebe in način treninga, ki nam najbolj odgovarja, in seveda da stvar funkcionira. Najlažji način danes za motivacijo za trening je v bistvu obiskati določeno spletno trgovino s športno opremo in si kupiti nove rekvizite, ki vam bodo trening premaknili na nov nivo, vpisati se v fitness ali slediti enemu od popularnih youtube kanalov za treninge.

 

Sam nimam problemov z motivacijo, ker imam vsakodnevno potrebo po treningu in gibanju, ampak ne morem pa reči, da se nisem nikoli našel v situaciji, ko mi je bil trening monoton, rezultati so stagnirali in nisem vedel kako več naprej. Motivacija za trening mi ponavadi pride sama že med delom, kajti večkrat razmišljam kam naj grem po delu in kako naj treniram. Velikokrat je moja izbira odvisna od tega, koliko sem utrujen in kakšno je zunaj vreme. Če sem bolj utrujen, potem je navadno moj trening lažji in krajši ter sem bolj fokusiran na tehniko in gibljivost. Ne smete pozabiti, da je tudi lažji trening še vedno trening in je povsem normalno, da vedno ne moremo dati iz sebe 100%. Kadar nimam prave motivacije za trening, vem pa, da bi rad treniral, takrat si predvajam kakšen video trening iz YouTuba, spijem energetski napitek in že čez 15 minut dojamem, da sem začel trenirati.

Tole je samo eden od primerov, kako lahko svojo motivacijo ponovno zaženemo in se premaknemo iz mrtve točke, kjer smo obstali. Seveda je motivacija zelo odvisna tudi fizičnih in psiholoških faktorjev, zato jo je zelo težko opisati celostno v enem članku.

V kolikor vam manjka motivacije, želje za trening, rezultate ali pa ste obstali na določeni točki vašega življenja ter bi hoteli dalje, nas izvolite kontaktirati in mi bomo storili vse, kar je v naši moči, da vam vrnemo motivacijo pravo mesto.

S pravo izbiro opreme, lokacije za trening, pravo družbo, motivacija pride sama od sebe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja