Športna priprava

V današnjem času, ko so zahteve vrhunskega športa vedno večje in se od športnika pričakuje, da so gladiatorji športnega igrišča, kondicijska priprava zavzema zelo pomembno mesto v njihovi celotni pripravi.

V sodobnem športu, še posebej vrhunskem, se vsi športniki in strokovnjaki strinjamo, da je športna priprava osnova uspeha. Koliko je športnik pripravljen, tako dober rezultat bo dosegel. Iz tega razloga je treba veliko pozornosti in pomembnosti nameniti kondicijski pripravi.

Kondicijska priprava predstavlja skupek trenažnih postopkov za razvoj in vzdrževanje športnikovih funkcionalnih, motoričnih sposobnosti, morfoloških karakteristik in pozitivnega zdravstvenega statusa.


Športna priprava je proces skladnega in večstranskega razvijanja vseh funkcionalnih, motoričnih in morfoloških karakteristik, brez posebnega naglaševanja specifičnih zahtev kateregakoli športa ali športne panoge.

*Harmonično pripravo vseh segmentov lokomotornega sistema,
*Razvoj primarne moči,
*Razvoj gibljivosti odnosno fleksibilnosti,
*Razvoj koordinacijskih sposobnosti,
*Razvoj hitrostne sposobnosti
*Razvoj aerobne vzdržljivosti

Če se priprava izvaja na takšen način, le-ta pripelje do kondicijskih sposobnosti, ki niso specifične za noben šport, so pa primerne za vsak šport. Pomembno je poudariti, da športna priprava ni samo namenjena v otroškem obdobju ali pa v začetku kariere, ampak se mora soraznomerno izvajati skozi vse faze življenja in treniranja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja